Ben jij van plan om een huis te gaan kopen? Check het koopcontract dan goed. Je kunt hier namelijk verschillende clausules in vinden, zoals een asbestclausule. Wat zijn clausules? En wat moet je doen als je deze tegenkomt in jouw koopcontract? Na het lezen van het blog weet jij er alles van!
Wat is een clausule?
Een clausule is een bepaling die de verkoper in het koopcontract kan opnemen om onder aansprakelijkheid uit te komen.
Stel dat je een wat ouder huis koopt, dan kan de verkoper doormiddel van een clausule ervoor zorgen dat hij of zij niet meer verantwoordelijk is als er bijvoorbeeld lekkage komt doordat het dak is verouderd.
Veelvoorkomende clausules
Ouderdomsclausule
In bovenstaand voorbeeld wordt de ouderdomsclausule gebruikt. Wanneer de verkoper de ouderdomsclausule opneemt in het koopcontract, kan hij of zij hiermee aangeven dat hij niet verantwoordelijk is voor verbogen gebreken aan de woning. Denk hierbij aan de vloeren, vocht in de woning of de leidingen.
Tip: Laat een bouwkundige keuring doen als jij een woning wilt kopen, op deze manier verklein je de kans dat er verborgen gebreken zijn na aankoop van de woning.
Asbestclausule
In oudere huizen komt het wel eens voor dat er asbest in is verwerkt. Asbest in huis is in eerste instantie niet schadelijk zolang er geen vezels of stof vrijkomen.
Wil jij een woning gaan verbouwen? Dan kan het zijn dat er toch veel asbest vrij komt en is het nodig om dit weg te laten halen door specialisten. Dit kost natuurlijk geld.
Hierdoor kunnen verkopers van een wat ouder huis een asbestclausule in het koopcontract opnemen. Zo zijn ze niet aansprakelijk voor het asbest en hebben ze geen kosten aan het weghalen van het asbest.
Niet-zelfbewoningsclausule
Wanneer de verkoper nooit zelf in het huis heeft gewoond, kan het zijn dat hij of zij van bepaalde gebreken niks afweet. De verkoper is daarvoor namelijk niet vaak genoeg in het huis. In dit geval kan de verkoper de niet-zelfbewoningsclausule in de koopovereenkomst zetten. Dit zorgt ervoor dat de verkoper minder snel aansprakelijk is voor de gebreken in het huis.
Wat te doen als je deze clausules tegenkomt?
Wanneer je de clausules tegenkomt in de koopovereenkomst is het verstandig om eerst alles goed door te lezen en dit daarna bespreekt met je aankoopmakelaar. Wat ook verstandig is, is om een bouwkundige keuring aan te vragen. Tijdens deze keuring worden de meeste gebreken aan de woning al gevonden, op basis hiervan kan je je bod verlagen.